Ako sebavedomie pomáha zvládať stresové situácie

V dnešnej dobe sa stres stal bežnou súčasťou nášho života. Čelíme mu v práci, v osobných vzťahoch, či pri rozhodnutiach, ktoré ovplyvňujú náš každodenný život. Často však nejde o to, ako silný je samotný stres, ale o to, ako na neho reagujeme. A práve tu zohráva kľúčovú rolu sebavedomie.

Sebavedomie – váš najlepší spojenec v boji proti stresu

Sebavedomie nie je len o tom, ako sa cítime, keď nás niekto chváli alebo keď dosiahneme úspech. Je to vnútorná sila, ktorá nám dáva vieru, že zvládneme aj náročné situácie. Keď si veríme, dokážeme sa postaviť pred problémy s jasnejšou hlavou a menšou úzkosťou. Sebavedomí ľudia vidia stresujúce situácie ako výzvy, nie ako prekážky.

Predstavte si stres ako veľkú vlnu, ktorá sa na vás rúti. Ak ste pripravení a veríte si, že túto vlnu zvládnete preplávať, je to úplne iný pocit, ako keď ste presvedčení, že vás táto vlna pohltí. Stres nie je o sile vlny, ale o vašej schopnosti ju preplávať.

Ako som našla sebavedomie v strese

Spomínam si na situáciu, keď som organizovala cestu pre väčšiu skupinu ľudí. Všetko muselo prebehnúť hladko, no komunikácia s ubytovaním bola veľmi komplikovaná a ja som začínala cítiť, ako sa stres stupňuje. Mala som obavy, aby všetko dobre dopadlo a aby sme mali kde prespať. Tento stres ma prepadol, až kým som si neuvedomila, že som urobila maximum. Ak by sa niečo pokazilo, určite by som to dokázala na mieste vyriešiť. Tento moment mi pomohol nájsť sebavedomie – vedomie, že nájdem riešenie, aj keď veci nejdú podľa plánu.

Ako budovať sebavedomie v každodennom živote?

Ak chcete posilniť svoje sebavedomie a lepšie zvládať stres, skúste niektoré z týchto tipov:

  1. Pripomínajte si svoje úspechy – Každý z nás má za sebou úspešné momenty, ktoré dokážu povzbudiť našu vnútornú silu. Či už sú to malé víťazstvá alebo väčšie úspechy, spomeňte si na ne vždy, keď čelíte stresu.
  2. Zamerajte sa na prítomný okamih – Namiesto toho, aby ste sa trápili nad tým, čo všetko sa môže pokaziť, sústreďte sa na to, čo môžete ovplyvniť teraz. Čím viac sa zameriate na prítomnosť, tým menej priestoru dáte obavám z budúcnosti.
  3. Vizualizujte si úspech – Predstavte si, ako situáciu zvládate s ľahkosťou. Týmto jednoduchým cvičením pripravíte svoju myseľ na úspech a získate viac istoty.
  4. Dýchajte vedome – Dýchanie je skvelý spôsob, ako zvládnuť stres. Keď sa sústredíme na dych, naše telo sa uvoľňuje a my získavame väčší pocit kontroly. Ak potrebujete pomoc s dýchacími technikami, náš meditačný online klub MEDOK ponúka množstvo cvičení, ktoré vám pomôžu nielen znížiť stres, ale aj posilniť sebavedomie. 🧘‍♀️
  5. Obklopte sa pozitívnymi ľuďmi – Ľudia, ktorí vám veria a podporujú vás, môžu mať veľký vplyv na vaše sebavedomie. Keď vás obklopujú tí správni ľudia, čelíte stresu s väčšou ľahkosťou.

Sebavedomie si budujeme každým krokom

Sebavedomie nie je niečo, čo nám život automaticky dáva. Je to schopnosť, ktorú si budujeme krok za krokom, a to aj v situáciách, ktoré sú pre nás náročné. Preto je dôležité učiť sa techniky, ktoré nám pomôžu cítiť sa silnejšie a istejšie.

S naším meditačným online klubom MEDOK si môžete vybudovať pevný základ sebavedomia prostredníctvom dýchacích cvičení a meditácií. Každý krok, ktorý urobíte, vás priblíži k väčšiemu pokoju a istote, že zvládnete aj najväčšie vlny stresu.

Tina Burgwieser
Holistická trénerka pokojnej mysle. Naučím vás viesť ÚSPEŠNÝ VEDOMÝ a SPOKOJNÝ život v PRÍTOMNOSTI. Autorka kníh o sebarozvoji, meditácii, snoch a mandalách, lektorka seminárov a online kurzov. Je zakladateľkou prvého meditačného online klubu na Slovensku a v Čechách. Sprevádza ľudí na Ceste k sebe a celistvým prístupom pomáha klientom spracovať životné výzvy a dosiahnuť vyrovnaný, šťastný a spokojný život. Pri osobných konzultáciách, mentoringoch, pobytoch a workshopoch sa zameriava na techniky transformačnej arteterapie, meditácie, hypno-imaginácie a práce s energiou.

AUDIO SPREVÁDZANIE

pre vystresovaných ľudí:


5 minút

Zo stresu DO POHODY

Potrebujete predýchať náročnú situáciu? Ste zacyklení v myšlienkach alebo emóciach? Potrebujete sa upokojiť pri pracovnom zhone? Čaká vás dôležité stretnutie, porada? Naštval vás niekto? Ak áno, stiahnite si túto nahrávku a dostaňte sa opäť do pohody behom 5 minút. 

Túto nahrávku si stiahlo už 0 ľudí
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania tohto komentára. Zásady spracovania osobných údajov